Lucka 3 – mums-mums på hemgjort vis

December 3rd, 2012

Titta vilket roligt recept vi hittade i Johans skattkista, hemgjorda mums-mums! Nu ser dom förvisso just hemgjorda ut, men lika glad är jag för det. Om inte gladare. Tänk vad snopet om någon anklagat ens egna mums-mums för att vara köpe.

Johans mums-mums
30 st smörgåsrån
120 g vatten
90 g flytande glykos
330 g strösocker
1,5 msk gelatinpulver
60 g kallt vatten
1 vaniljstång
4 st äggvitor
200 g mörk choklad
ev kokosflingor

Stansa ut rundlar från smörgåsrånen med hjälp av liten pepparkaksform eller liknande. Rör ut gelatinpulver i 90 g vatten och låt stå. Koka därefter upp 120 g vatten tillsammans med glykos och socker till en temperatur på 106 grader, dra då av kastrullen från plattan. Skrapa i frön från en vaniljstång och vispa ner gelatinlösningen. Vispa äggvitor till hårt skum. Under vispning, häll i sockerlösningen i en tunn stråle och fortsätt sedan att vispa cirka 30 minuter tills fluffet svalnat. Spritsa ut fluffet på rånen och låt stå kallt i minst en timme. Smält 150 g choklad i vattenbad på låg temperatur. När chokladen har smält, lyft skålen från vattenbadet och bryt ner resten av choklad. Doppa varje mums-mums i choklad och toppa ev med kokos. Receptet är härifrån.


10 Responses to “Lucka 3 – mums-mums på hemgjort vis”

 1. Ann-Louise on December 3, 2012 10:13

  Så fina! Vet du om man kan byta ut gelatinet mot nått annat?

 2. Tissi on December 3, 2012 15:14

  Fina!
  Ytterligare ett recept att veganisera, kul! :)

  Ann-Louise: gelatinet kan bytas mot Agar-Agar, som är ett vegetabiliskt geleringsmedel (görs av alger). Det brukar finnas på Coop-butikerna.
  Kanske t om gelesocker Multi skulle funka? Vad tror du, Tina?

 3. Plommonet on December 3, 2012 15:27

  Vispa i 30 MINUTER?! Det påminner mig om mammas och min jolgodiskalender för ett par år sen – vi började göra fudge klockan 21 på en tisdagkväll och var inte klara förrän strax före 24! ^^

 4. tina on December 3, 2012 15:47

  Ann-Louise: Jag har inte testat, men skulle jag testa skulle jag liksom Tissi föreslår nedan prova att byta ut gelatinpulver mot agar agar i första hand. Någon annan som testat att göra mums-mums med agar agar?

  Tissi: Det är lyxigt att ha ett proffs som svarar på frågorna i kommentarsfältet! :-D Jag tänker också agar agar i första hand. Gelésocker känns mer marmelad/gelé, men jag vet inte, det kanske också funkar. Har du bakat mums-mums med agar agar?

  Plommonet: Galet, jag vet! Jag försökte sitta vid dator och skriva medan vispen gick. Det funkade sådär. :-)

 5. Tissi on December 3, 2012 18:14

  Haha, vi måste ju hjälpas åt lite :)
  Du har nog rätt, gelesockret lämpar sig bättre till t ex pannacotta och puddingar. Agar agar beter sig mer som djurgelatin och torde därför vara lämpligast. Jag har inte gjort mums-mums men däremot annat där gelatinet bytts ut mot agar agar, och det är klockrent varje gång. Tänkte veganisera detta recept nu i veckan, och får be att återkomma med resultat.

 6. tina on December 3, 2012 21:45

  Tissi: Vad kul, ser fram emot att få höra om resultatet! :-)

 7. Camilla on December 3, 2012 22:13

  Underbart! Då jag var liten gjorde jag ibland cocosbollar i långpanna och skar ut som rutor, det receptet påminner om ditt.

 8. tina on December 4, 2012 19:14

  Camilla: Så smart!

 9. Johanna on December 4, 2012 19:53

  Vilken underbar sida! Och vilken underbar kalender! Ska genast baka mumsmums med sonen, han älskar dem. Tack för tipset!

 10. tina on December 5, 2012 23:02

  Johanna: Tack snälla du för fina ord. Hoppas mums-mumsen går hem! :-)

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply

Name (required)

Email (required)

Website

Speak your mind